Szolgáltatások

Szolgáltatások

Ipari méréstechnikai szolgáltatás, CT-mérés

Ipari méréstechnikai szolgáltatás, CT-mérés

Published On: 2023.10.17. | Categories: Szolgáltatások | Views: 251 |

01.

Anyagok és alkatrészek minőségellenőrzése

02.

Gyors és roncsolásmentes mérési ellenőrzés

03.

Rejtett hibák ellenőrzése

04.

Gyártási folyamatok optimalizálása

05.

A reklamációk számának minimalizálása

Cégünk minden egyes partnerét egyénileg kezeli, akiknek személyre szabott ajánlatokat és szolgáltatásokat nyújtunk.

Partnereinkkel történő kapcsolattartást és kommunikációt segíti a saját fejlesztésű internetes ügyfélportálunk. Ide minden partnerünk egyedi azonosítóval tud belépni, ahol rögzítheti a kért mérési feladatot, kitöltheti a megrendelőt, üzeneteket küldhet a mérést és kiértékelést végző mérnök kollégáinknak, valamint letöltheti az elkészült kiértékelési jegyzőkönyvet. Partnereink nem csak itt kapnak értesítést az elkészült mérésről és kiértékelésről, hanem e-mailban is tájékoztatjuk őket. A minőségirányítási rendszerünk biztosítja a magas színvonalú szolgáltatásunkat és az információk védelmét.

0
munkadarabmérés
0
mérési feladat
0
műszaki felmérés

Vállaljuk, hogy egy Werth HV 500-as komputertomográfos mérőgéppel a kívánt munkadarabot rövid határidővel beszkenneljük, azaz előállítjuk a 3 dimenziós pontfelhőt és képet. Minden olyan munkadarab CT-mérésére alkalmas, mely egy 500 mm átmérőjű és 700 mm magas befoglalóméretű hengerben elhelyezhető. A mérésnél ugyanolyan pontosságot érünk el a néhány milliméteres és a közel félméteres munkadarabok beszkennelésekor.

A munkadarab állhat egy vagy több anyagból is. A CT-technológia alkalmazható műanyagok különböző típusaiból, fémekből: pl. alumínium, réz, bizonyos anyagvastagságig acél, porcelánokból, üvegből, szénszálból készült munkadarabok mérésére.
A CT-méréssel a munkadarab 3 dimenziós úgynevezett pontfelhőjét állítjuk elő. A dimenziós pontfelhő alkalmas mind a külső, mind a belső méretek ellenőrzésére is.

A munkadarab lehet több alkatrészből álló összetett darab is. A CT-mérés lehetővé teszi az összeszerelt állapotban történő roncsolásmentes vizsgálatokat.
CT-szkennelést követően a roncsolásmentes anyagvizsgálatára is sor kerülhet.

Cégünknél magasan képzett, gyakorlott mérnökök végzik el a beszkennelt 3 dimenziós pontfelhők alapján a szükséges méréseket.

Vállaljuk, hogy az előzetes konzultáció során rögzített mérési feladatot elvégezzük. A beszkennelt pontfelhőből előállítjuk a 3 dimenziós modellt. A 3 dimenziós modellen elvégezzük a szükséges méréseket:

 • pontfelhőt a CAD modelre illesztjük 3 dimenziós úgynevezett BestFit módszerrel és összehasonlítjuk a munkadarab eltérését a modellhez képest
 • méréseket végzünk közvetlenül a 2 dimenziós röntgenképen
 • a munkadarabról tetszőleges helyen metszeti képet állítunk elő, melyen lemérjük a szükséges geometria méreteket, így nem csak külső, hanem nehezen hozzáférhető helyen lévő belső mérteket is pontos méreteket is meg tudjuk határozni
 • elvégezzük a munkadarab roncsolás mentes anyagvizsgálatát, így pl. repedés, buborék vagy zárvány keresést
 • összetett, több anyagból álló munkadarabok esetén vizsgálni tudjuk a különböző anyagminőségű elemeket
 • összeszerelt állapotú összetett, több darabból és anyagminőségből álló munkadarabok esetén roncsolás mentes vizsgálattal tudjuk ellenőrizni a kapcsolódási pontokat és felületeket

Az elvégzett kiértékelésről jegyzőkönyvet állítunk ki, mely a mérési feladatok végeredményét tartalmazza.

A mért eredményeket és 3 dimenziós pontfelhőt és modellt térítés ellenében a kért ideig tároljuk partnereink számára

Igény esetén lehetőség van arra, hogy a mérendő munkadarabot partnereink nem postai úton juttassák el hozzánk. Térítés ellenében vállaljuk, hogy a munkadarabokat a cégünk mérési laborjába el-, és visszaszállítjuk.

Partnereink igénye esetén magasan képzett mérnökeink egyéni tanácsadást is nyújtanak.

WERTH XL 3D koordináta mérőgép jellemzői

 • A teljesítmény új szintje a teljes körű és pontos méréshez a legnagyobb felbontással
 • Merev gránit talapzat precíziós lineáris vezetőkkel
 • Nagy távolság a röntgenforrás és a detektor között a precíz méréshez kis kúpszögek esetén is
 • Optikai munkadarab-pozicionálási segédeszköz a mérendő tárgyak könnyű beállításához
 • A szabadalmaztatott subvoxeling módszerrel elérhető pontosság és a mérési pontok nagy sűrűsége miatt ez a technika kiválóan alkalmas a fröccsöntéshez használt szerszámok korrekciójára is
 • Minden TomoScope® készülék kialakítása és felépítése megfelel a sugárvédelmi rendelet szerinti teljes védelmet nyújtó készülékeknek
 • A munkadarabcsere-rendszer integrálható a gépházba, és a komputertomográfos koordináta-mérőgép éjszaka és hétvégén is folyamatosan és automatizálva használható
 • Nagy pontosságú 3D mérések, a gyártásban vagy a beérkező áruknál is, az opcionális aktív klímaberendezésnek köszönhetően.
 • A VDI 2617 szabványnak megfelelő kalibrálás a megbízható és nyomon követhető mérési eredmények érdekében, opcionálisan DAkkS tanúsítvánnyal.
 • Werth képfeldolgozó rendszer röntgenképek előállítására és feldolgozására
 • Röntgenforrás: 225 kV anódfeszültség
 • Az érzékelő felülete 400 * 400 mm²
 • Áramerősség: 1 200 mA

Műszaki adatok

Típus
3D CNC koordináta mérőgép komputertomográfiás szenzorokkal

Mérési tartomány
Legnagyobb munkadarab mérete D = 500 mm / L = 700 mm (a munkadarabok méretarányától függően)

Pontosság
Megengedett hosszmérési hiba 5 μm-ig

Anyagfajták
pl. alumínium, acél, titán, elasztomerek, hibrid műanyagok, kerámia, üvegszál-erősítésű műanyagok.

A mérés folyamata

360

360 fokos forgó CT-vizsgálat

A CT gépben a munkadarab egy forgatható tárgyasztalon kerül elhelyezésre a röntgenforrás és a szenzor között, ezzel lehetővé téve a darab átvilágítását.

X-Ray

n digitális röntgenfelvételek (2D, pixelek)

A komputertomográfos (CT) mérés során a tárgyasztalon elhelyezett munkadarabról röntgenfelvétel készül, mely az ún. detektoron képződik.

Voxelek

Nyers térfogati kép

A detektoron megjelenő kép minden egyes képpontja digitalizálásra kerül, így egy digitális röntgenkép készül.

Küszöbérték

A küszöbérték meghatározása

A küszöbérték meghatározása

STL

Felületgenerálás

Kiértékelés

Mérnöki kiértékelés

A CT gépben a munkadarab egy forgatható tárgyasztalon kerül elhelyezésre a röntgenforrás és a szenzor között, ezzel lehetővé téve a darab átvilágítását. A komputertomográfos (CT) mérés során a tárgyasztalon elhelyezett munkadarabról röntgenfelvétel készül, mely az ún. detektoron képződik. A detektoron megjelenő kép minden egyes képpontja digitalizálásra kerül, így egy digitális röntgenkép készül. A munkadarabot folyamatosan körbeforgatva és készítve a digitális röntgenképeket megkapjuk a munkadarab 3 dimenziós képét. Így a munkadarab 3 dimenzióban megjeleníthető. A megjelenítés nem csak a munkadarab kontúrjára vonatkozik, hanem az anyagvastagságra és anyagminőségre is. Ez teszi egyedivé ezt az eljárást.

Bizonyos vizsgálatok már a nyers volumetrikus képen is elvégezhetők:

 • porozitásvizsgálat (lunker, zárványvizsgálat)
 • funkcionális vizsgálat
 • több anyagból készült munkadarabok méretmérése

Vizsgálatok az STL-en:

 • Dimenzionális mérések
 • Alak- és helytűrések vizsgálata
 • Összehasonlítás CAD-modellel (Bestfit – színegyeztető kép)

A CT-géppel végzett mérés a munkadarabok geometriai meghatározásán kívül repedés, törés, zárvány vizsgálatra is lehetőséget ad.

A 3 dimenzióban megjelenített munkadarabon geometria és méretpontossági mérések elvégzése mellett metszetek vizsgálatára és 3 dimenziós CAD-rajzokkal való összevetésére (egymásra helyezéssel, Bestfit) is lehetőség van.

A CT gépben elhelyezett munkadarab több anyagból is állhat. Így többek között: műanyagok különböző típusaiból, fémekből pl. alumínium, réz, bizonyos anyagvastagságig acélból, porcelánból, üvegből, szénszálból.

Milyen szolgáltatásokat kínálunk

Dimenzionális ellenőrzés

A komputertomográfia (CT) segítségével külső és belső méreteket, alak- és helyzettűréseket lehet vizsgálni. A CT méréstechnikai alkalmazásának előnye a tapintós, illetve optikai mérőgépekkel szemben, hogy belső, hozzáférhetetlen helyeken is lehetséges a dimenzionális méretek ellenőrzése.

 • Méretmérések, helyzettűrésvizsgálatok és alakvizsgálatok.
 • Laposság, hengeresség, gömbölyűség, merőlegesség stb. vizsgálata.
 • A sík bármely pozíciója és tájolása mentén készíthetők metszetek

Bestfit
A CT
vel mért STL pontfelhőt lehetőségünk van ráilleszteni (Gauss módszerrel) a CAD modellre és megjeleníteni az egyes pontok eltérését színátmenetes képen.

Összeszerelt, több anyagból készült munkadarabok esetében a mozgó, érintkező alkatrészek közötti működési hézagok ellenőrzése, vagy az egyes alkatrészek egymáshoz viszonyított alak- és helytűrésének vizsgálata.

Funkcionális vizsgálat

A térfogati pontfelhőn keresztszelvények és keresztmetszeti videók készíthetők. A metszeteken korlátozott pontossággal mérhetők a hosszúságok és a szögek. A térfogati képen pontos mérések végezhetők a WinWerth Volumenschnitte mérőszoftverrel.

A térfogati pontfelhő lehetővé teszi a több anyagból készült darabok vizsgálatát is (pl. egy alumíniumból és némi polimerből álló munkadarab esetében).

A vizsgált anyagban tetszőleges tájolású és számú szelvény hozható létre.

Példa: PCB (nyomtatott áramköri lap) forrasztási meniszkuszainak vizsgálata

A szelvények az anyagban állíthatóak, és videódokumentáció is készíthető.

Porozitásvizsgálat

A porozitásvizsgálat során lehetőség van az alkatrész térfogatán belüli anyagfolytonossági hibák felderítésére és vizsgálatára. A porozitásvizsgálat fém, kerámia és műanyag alkatrészeken egyaránt elvégezhető.

Főbb alkalmazási területek:

 • A fröccsöntött alkatrészek üregeinek vizsgálata
 • Alumíniumöntvény alkatrészek üregeinek vizsgálata
 • Hegesztési varratok vizsgálata

A vizsgálat során a szoftver azonosítja a zárványokat, és az alkatrész térfogatán belül a térfogatuknak megfelelő színskála alapján megjeleníti őket.
A zárványok táblázatos formában kerülnek bemutatásra, lehetővé téve a szűrést és a rangsorolást több kritérium alapján.

A CT alkalmazási területei a különböző iparágakban

 • Dimenzionális méret-meghatározás
 • Összehasonlítás CAD-modellel
 • Roncsolásmentes anyagvizsgálat (repedések, zárványok, buborékok keresése)
 • Több komponensű munkadarabok vizsgálata összeszerelt állapotban
 • Interfészek elemzése

A CT-géppel történő mérés előnye:

A komputertomográfián alapuló mérés értékes és költséghatékony szolgáltatás a gyártás, a termékfejlesztés és a minőségellenőrzés különböző területein.
Kiválóan alkalmazható olyan helyzetekben, ahol a gyorsaság és a roncsolásmentes mérési technológia előnyös, és a kompromisszumok nélküli pontosság elengedhetetlen előfeltétel.

 • gyorsaság, szemben a hagyományos eljárásokkal
 • a teljes munkadarab gyors szkennelése, és azonnali elemzési lehetősége
 • előny, hogy komplex geometriai vizsgálat a szkennelést követően attól függetlenül elvégezhető
 • mérések és kiértékelések egyszerre is történhet
 • mérőprogramok készíthetőek az ismétlődő feladatokhoz, így gyors sorozatmérésre van lehetőség
 • megfelelő mérési pontosság
 • szabványos módszerek a karbantartásra, kalibrálásra és visszavezetésre vonatkozólag
 • roncsolás-mentes anyagvizsgálat
 • amikor egy nagyobb munkadarabból, csak egy kis részletet kívánunk mérni, akkor lehetőség van a koncentrált mérésre
 • összeszerelt különböző anyagú munkadarabok mérésére is alkalmas, külön és egyben is megjeleníthetők az anyagfajták szerint a munkadarab részei
 • lehetőség az alkatrészek kapcsolódási pontjainak az elemzésére

Partnereink, referenciáink

Oszd meg a bejegyzést!