Ipari méréstechnikai szolgáltatás, CT mérés

Ipari méréstechnikai szolgáltatás, CT mérés

Szolgáltatásaink

Cégünk minden egyes partnerét egyénileg kezeli, akiknek személyre szabott ajánlatokat és szolgáltatásokat nyújtunk. Partnereinkkel történő kapcsolattartást és kommunikációt segíti a saját fejlesztésű internetes ügyfélportálunk. Ide minden partnerünk egyedi azonosítóval tud belépni, ahol rögzítheti a kért mérési feladatot, kitöltheti a megrendelőt, üzeneteket küldhet a mérést és kiértékelést végző mérnök kollégáinknak, valamint letöltheti az elkészült kiértékelési jegyzőkönyvet. Partnereink nem csak itt kapnak értesítést az elkészült mérésről és kiértékelésről, hanem e-mailban is tájékoztatjuk őket. A minőségirányítási rendszerünk biztosítja a magas színvonalú szolgáltatásunkat és az információk védelmét.

1. Computer tomográfia (CT) mérés

Vállaljuk, hogy egy Werth HV 500-as computer tomográfos mérőgéppel a kívánt munkadarabot rövid határidővel beszekenneljük, azaz előállítjuk a 3 dimenziós pontfelhőt és képet. Minden olyan munkadarab CT mérésre alkalmas, mely egy 500 mm átmérőjű és 700 mm magas befoglaló hengerben méretben elhelyezhető. A mérésnél ugyanolyan pontosságot érünk el a néhány milliméteres és a közel félméteres munkadarabok beszkennelésekor.
A munkadarab állhat egy vagy több anyagból is. A CT technológia alkalmazható műanyagok különböző típusaiból, fémekből: pl. alumínium, réz, bizonyos anyagvastagságig acél, porcelánokból, üvegből, szénszálból készült munkadarabok mérésére.
A CT méréssel a munkadarab 3 dimenziós úgynevezett pontfelhőjét állítjuk elő. A dimenziós pontfelhő alkalmas mind a kül-, mind a belső méretek ellenőrzésére is.
A munkadarab lehet több alkatrészből álló összetett darab is. A CT mérés lehetővé teszi az összeszerelt állapotban történő roncsolás mentes vizsgálatokat.
CT szkennelést követően a roncsolás mentes anyagvizsgálatára is sor kerülhet.

2. Kiértékelés

Cégünknél magasan képzett, gyakorlott mérnökök végzik el a beszkennelt 3 dimenziós pontfelhők alapján a szükséges méréseket.
Vállaljuk, hogy előzetes konzultáció során rögzített mérési feladatot elvégezzük. A beszkennelt pontfelhőből előállítjuk a 3 dimenziós modellt. A 3 dimenziós modellen elvégezzük a szükséges méréseket:

 • pontfelhőt a CAD modellre illesztjük 3 dimenziós úgynevezett BestFit módszerrel és összehasonlítjuk a munkadarab eltérését a modellhez képest
 • méréseket végzünk közvetlenül a 2 dimenziós röntgenképen
 • a munkadarabról tetszőleges helyen metszeti képet állítunk elő, melyen lemérjük a szükséges geometria méreteket, így nem csak külső, hanem nehezen hozzáférhető helyen lévő belső mérteket is pontos méreteket is meg tudjuk határozni
 • elvégezzük a munkadarab roncsolás mentes anyagvizsgálatát, így pl. repedés, buborék vagy zárvány keresést
 • összetett, több anyagból álló munkadarabok esetén vizsgálni tudjuk a különböző anyagminőségű elemeket
 • összeszerelt állapotú összetett, több darabból és anyagminőségből álló munkadarabok esetén roncsolás mentes vizsgálattal tudjuk ellenőrizni a kapcsolódási pontokat és felületeket

Az elvégzett kiértékelésről jegyzőkönyvet állítunk ki, mely a mérési feladatok végeredményét tartalmazza.

3. Adattárolás

A mért eredményeket és 3 dimenziós pontfelhőt és modellt térítés ellenében a kért ideig tároljuk partnereink számára.

4. Munkadarabok szállítása

Lehetőség van arra, igény esetén, hogy a mérendő munkadarabot partnereink nem postai úton, jutassák el hozzánk. Térítés ellenében vállaljuk, hogy a munkadarabokat a cégünk mérési laborjába el-, és visszaszállítjuk.

5. Szaktanácsadás

Magasan képzett mérnökeink partnereink igénye esetén egyéni tanácsadást is nyújtanak.

  Computer tomográfia (CT) mérés

 

1

 

A CT gépben a munkadarab egy forgatható tárgyasztalon kerül elhelyezésre a röntgenforrás és a szenzor között, ezzel lehetővé téve a darab átvilágítását A computer tomográfia (CT) mérés során a tárgyasztalon elhelyezett munkadarabról röntgenfelvétel készül, mely az ún. detektoron képződik. A detektoron megjelenő kép minden egyes képpontja digitalizálásra kerül, így egy digitális röntgenkép készül. A munkadarabot folyamatosan körbeforgatva és készítve a digitális röntgenképeket megkapjuk a munkadarab 3 dimenziós képét. Így  a munkadarab 3 dimenzióban megjeleníthető. A megjelenítés nem csak a munkadarab kontúrjára vonatkozik, hanem az anyagvastagságra és anyagminőségre is. Ez teszi egyedivé ezt az eljárást.

 

2

 

Ezzel a méréstechnikai eljárással szinte minden anyagú munkadarab – legyen az egy vagy több darabból álló – mérhető, 3 dimenzióban megjeleníthető. Sőt a számítógépes méréstechnikai szoftver segítségével a munkadarabban az egyes alkatrészek a modellben virtuálisan eltávolíthatók. Így roncsolás nélkül, az összeállított munkadarabon minden diagnosztikai mérés és ellenőrzés lefolytatható.

 

 

en

 

A CT gépben elhelyezett munkadarab több anyagból is állhat. Így többek között: műanyagok különböző típusaiból, fémekből pl. alumínium, réz, bizonyos anyagvastagságig acélból, porcelánból, üvegből, szénszálból.

 

3

 

A 3 dimenzióban megjelenített munkadarabon geometria és méretpontossági mérések elvégzése mellett metszetek vizsgálatára és 3 dimenziós CAD rajzokkal való összevetésére (egymásra helyezéssel, Best fit) is lehetőség van.

 

6 5

 

A CT géppel végzett mérés a munkadarabok geometriai meghatározásán kívül repedés, törés, zárvány vizsgálatra is lehetőséget ad.

 

7

 

  Alkalmazási területek

 

 • Dimenzionális méret meghatározás
 • Összehasonlítás CAD modellel
 • Roncsolás mentes anyagvizsgálat (repedések, zárványok, buborékok keresése)
 • Több komponensű munkadarabok vizsgálata összeszerelt állapotban
 • Interfészek elemzése

 

8 9 10

 

  A CT géppel történő mérés előnye:

 

 • gyorsaság, szemben a hagyományos eljárásokkal
 • a teljes munkadarab gyors szkennelése, és azonnali elemzési lehetősége
 • előny, hogy komplex geometriai vizsgálat a szkennelést követően attól függetlenül elvégezhető
 • mérések és kiértékelések egyszerre is történhet
 • mérőprogramok készíthetőek az ismétlődő feladatokhoz, így gyors sorozatmérésre van lehetőség
 • megfelelő mérési pontosság
 • szabványos módszerek a karbantartásra, kalibrálásra és visszavezetésre vonatkozólag
 • roncsolás-mentes anyagvizsgálat
 • amikor egy nagyobb munkadarabból, csak egy kis részletet kívánunk mérni, akkor lehetőség van a koncentrált mérésre
 • összeszerelt különböző anyagú munkadarabok mérésére is alkalmas, külön és egyben is megjeleníthetők az anyagfajták szerint a munkadarab részei
 • lehetőség az alkatrészek kapcsolódási pontjainak az elemzésére